Som vi starter menneskets historie med Adam og Eva, starter olivenoliens historie på samme måde med et træ, der er opstået langt før vor tidsregning.
Presning af oliven foregår ikke længere på romantisk vis med håndkraft, men er blevet industrialiseret med store pressemaskiner. Det mest almindelige er, at oliventræerne rystes maskinelt, og frugterne opsamles i udspændte net.
Store, stærke og solide. Der er fundet træer, som er mellem 2.000 og 2.500 år gamle – og som endda stadig bærer oliven!
Et oliventræ er et træ, der ældes med ynde. Træet skal være 30 år, før det giver en tilstrækkelig høst.
I oldtiden blev oliventræets blade brugt til at rense sår med?
De umodne oliven er grønne. De skifter farve, når de modner og bliver først brune og derefter helt sorte. Det er vigtigt, at oliven presses hurtigt efter plukning, da iltningen begynder, og smag og holdbarhed af olien ændres.
Oliven skal helst presses inden for fire timer eller samme dag, de er høstet. De knuses til en pasta mellem sten i en mølle. Olivenpastaen lægges mellem måtter og presses, og lunt vand tilsættes så olien kan løbe fra. Dette kaldes koldpresning.
Ved de første presninger af topflotte friske oliven fås olivenolie af bedste kvalitet. Kvaliteterne er bl.a. bestemt af syreindhold, der helst skal være lavt, da syren giver en uønsket smag.
Friskpresset olivenolie er frisk grøn med duft og smag af græs, måske peber og tomat eller blomst. Det er kraftigt og lidt bittert og skønt at dyppe brød i, men for kraftigt i smagen til mange retter.
Oprindeligt blev olivenolie fremstillet ved at presse oliven med håndkraft. Det er en romantisk tanke, men tager utroligt lang tid. Derfor er processen i dag blevet industrialiseret med store pressemaskiner.
Kun ca. 10 procent af alle oliven bruges til spiseoliven, og høsten af disse er omkring september/oktober. Derfor går 90 procent af den samlede oliven produktion til at lave olivenolie.
Olivenoliens presninger er i tre niveauer og til 3 forskellige typer olivenolie. Altså 3 presninger pr. oliven.
Læs mere om olivenoliens faser her
Når vi sidder ved bordet med god ekstra jomfruolivenolie, så får vi udover en fantastisk smagsoplevelse og en række sundhedsfremmende fordele. I dag ved mange, at olivenolie (særlig en ekstra jomfruolivenolie) er meget sund. Oliven indeholder mættede fedtsyrer, vitaminer og vigtige antioxidanter.
Olivenolie har i modsætning til raps- og solsikkeolie en karakteristisk smag. Der er mange nuancer lige fra den kraftige koldpressede olie til den næsten smagsløse blandingsolie.
Olivenolie egner sig ikke til kager og søde sager. Til gengæld går olivenolie hånd i hånd med citroner og hvidløg, og fisk bliver ofte konserveret i olien.
Alle vores olier er økologisk ekstra jomfruolivenolie – direkte til dig fra olivenmøllen i Muro de Alcoy, Alicante i Spanien. Vores olier er fremstillet af Almazara L’alqueria – en familievirksomhed, som dedikeret arbejder med den allerhøjeste kvalitet.
For familien Alqueria er det vigtigt, at deres oliven bliver passet og plejet, og fastholder den høje kvalitet og smag. L’alqueria familien har opnået en række anerkendte certificeringer af deres olivenolie.
Vores økologisk ekstra jomfruolivenolie laves af sorterne Blanqueta, Picual og Alfafarenca – alle dyrket som økologisk landbrug. Disse sorter er grundstammen i de hundredårige olivenlunde og sammenholdt med familievirksomhedens nænsomme og stolte fremstillingsproces bliver det til et helt unikt produkt.
Blanqueta – smagsnoter: grøn mandel, artiskok, valnød
Alfafarenca – smagsnoter: mandel, banan, grøn tomat
Picual – smagsnoter: figen, mandel, banan, æble
Verdecho – blød og mild smag, der gør den perfekt til stegning
Oliven er en af de største indtægtskilder omkring Middelhavet, f.eks. på Kreta. Dog er Spanien det land, der producerer mest oliven og dermed også olivenolie. 5.276.899 tons oliven bliver det til. Derfor er mange familier beskæftiget med produktion af olivenolie i Spanien. Alene området Andalusien står for 75 procent af olivenolieproduktionen i Spanien. Vi danskere har hidtil ikke været ivrige brugere af olivenolie, men det har ændret sig de sidste år. Så olivenolie begynder også at blive kaldt “det nye guld”. For der kan faktisk ikke skaffes olivenolie nok til den efterspørgsel, der er. Det er særligt den gode ekstra jomfruolivenolie, der er i høj kurs – allerhelst økologisk.
Oliventræer er nogle af de ældst dyrkede træer i verden. Træet er formentlig den første plante, som er blevet kultiveret og udbredt blandt befolkninger i Middelhavsområdet. Man kan spore oliventræet over 8.000 år tilbage. Oliventræet spredte sig meget, særligt i Middelhavsområdet, men det blev efterhånden udbredt til alle de breddegrader, hvor klimaet tillod det. Derfor blev det for 4.000 år siden nødvendigt at nedskrive regler om særlig handel med olivenolie.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Cookie |
---|
cookielawinfo-checkbox-analytics |
cookielawinfo-checkbox-functional |
cookielawinfo-checkbox-necessary |
cookielawinfo-checkbox-others |
cookielawinfo-checkbox-performance |
viewed_cookie_policy |