Sådan laves olivenolie
Som vi starter menneskets historie med Adam og Eva, starter olivenoliens historie på samme måde med et træ, der er opstået langt før vor tidsregning.
Presning af oliven foregår ikke længere på romantisk vis med håndkraft, men er blevet industrialiseret med store pressemaskiner. Det mest almindelige er, at oliventræerne rystes maskinelt, og frugterne opsamles i udspændte net.
Oliventræer kan blive helt utroligt gamle
Store, stærke og solide. Der er fundet træer, som er mellem 2.000 og 2.500 år gamle – og som endda stadig bærer oliven!
Et oliventræ er et træ, der ældes med ynde. Træet skal være 30 år, før det giver en tilstrækkelig høst.
I oldtiden blev oliventræets blade brugt til at rense sår med?
- Et oliventræ kan blive op til 15 meter højt.
- Oliventræets stamme kan have en diameter på op til 2 meter
- Et oliventræ kan hente vand nede i seks meters dybde og har et net af rødder helt oppe i overfladen, som hurtigt kan optage vandet (hvis det ikke når ned til det dybere rodnet)
- Et træ skal helst kunne indbringe 100-200 kg oliven om året
- Der går ca. 5 kilo oliven til 1 liter olivenolie. Så hvert træ kan indbringe mellem 20 og 40 liter olivenolie om året. Ja, så intet under, at der er disse kæmpe olivenlunde ved Middelhavet
- Der er cirka 20 forskellige sorter af oliventræer. I Spanien er det oliven som Blancheta, Albufeta, Picual, Lechin og Verdial, der er de meste populære